favoriete boeken all time


Stel je voor, het is een regenachtige zaterdagochtend en je hebt niks te doen. Geen huiswerk, geen plannen met vriendinnen en je hoeft ook niet te sporten. Heerlijke toch? Nu is er een klein probleempje, wat ga je dan wel doen? Je hebt geen leuke boeken meer en de films heb je al zo vaak gezien dat je ze wel kan dromen. Misschien tijd om naar de bibliotheek te gaan? Maar als je daar aankomt weet je niet welke boeken je moet kiezen..
Dat probleem komt bij mij regelmatig voor, dat ik geen leuke boeken meer heb en als ik naar de boekenwinkel ga dan is er zoveel keuze. Ik heb daarom altijd een paar boeken in de kast staan die ik heel mooi of leuk vind en die ik altijd kan lezen, dus bij deze laat ik zien welke boeken dat zijn.



1. Het achterhuis, dagboekbrieven van Anne Frank
Een 13-jarig joods meisje schrijft in haar dagboek, dat ze Kitty noemt, zo'n 165 dagboekbrieven. Het dagboek begint iets eerder dan haar onderduiken met haar familie, dat op 9 juli 1942 begint. In de brieven worden alle kanten van het onderduiken belicht en zonder enkele schroom weergegeven. Alledaagse dingen zoals het eten, het slapen, de dagindeling, familierelaties worden besproken. Ook de gebeurtenissen in Amsterdam, in Nederland en de wereld worden van commentaar voorzien. Maar voor een groot deel is de schrijfster met zichzelf bezig, midden in de puberteit en dan in deze unieke omstandigheden. In een slotwoord wordt verteld hoe het met de familie Frank is afgelopen. Het originele handschrift van Anne is afgedrukt evenals een aantal zwart-witfoto's en een plattegrond. Deze editie is gebaseerd op de wetenschappelijke editie (1986); de oorspronkelijk door Otto Frank te openhartig geachte passages zijn toegevoegd; het taalgebruik van Anne is zo veel mogelijk gehandhaafd. Kleine druk; foto-omslag van Anne Frank. Vanaf ca. 12 jaar.

Het is een dagboek van een joods meisje in de tweede wereldoorlog. Haar familie moest onderduiken voor de Duitsers, ze leefde in het achterhuis in Amsterdam. Ze woonde daar met meerdere families. haar leven was misschien saai zoals vele jongeren nu zouden zeggen maar het is juist heel spannend. Ze heeft een prachtige manier van vertellen en schrijven, je voelt met haar mee en het lijkt net alsof je ook op daar bent. Het is echt een aanrader, ook al houdt je niet van oorlog of de geschiedenis.



2. Haar naam was Sarah van Tatiana De Rosnay
In de nacht van 16 juli 1942 wordt de 10-jarige Sarah met haar ouders opgepakt en naar het Velodrome d'Hiver in Parijs gebracht. Zij heeft ongezien haar kleine broertje in een kast verstopt en belooft hem later te bevrijden, maar Sarah wordt weggevoerd en ziet hem nooit meer terug. Zestig jaar later moet een Amerikaanse journaliste in Parijs een artikel schrijven over die gebeurtenis. Zij zoekt in archieven naar de ware toedracht en ontdekt een geheim van haar schoonfamilie. Ondanks het advies zich daar niet mee te bemoeien, probeert de journaliste het spoor van Sarah te volgen. De twee verhaallijnen worden beurtelings beschreven en vooral de ervaringen van Sarah geven de lezer een onthutsend beeld van de wreedheden rondom de deportatie. Een prachtig verteld en vertaald, aangrijpend verhaal met een dramatische ontknoping. Verfilmd met Kristin Scott Thomas; ook bewerkt tot toneelstuk door Léon van der Sanden. Zeer kleine druk, toneelaffiche op het omslag.

Ik heb dit boek helaas niet in mijn eigen kast staan want ik had het geleend. Het boek gaat ook weer over de Oorlog maar in dit boek gaat het ook over het nu. En dat is wat ik zo mooi vind aan dit boek, de oorlog zo lang geleden maar toch zo tastbaar. Het speelt voornamelijk af in Parijs, Frankrijk. Je word meegesleept door emoties en je door de verhalen van beide vrouwen. Het is een prachtig boek en om eerlijk te zijn dit is het eerste boek waarbij ik een traantje moest laten. Het is echt prachtig ook al heb ik dat nu wel 3 keer gezegd, ik blijf het zeggen. Echt een aanrader dus.


3.Boy 7 van Mirjam Mous
Een jongen komt bij in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet niet hoe hij daar terechtgekomen is, waar hij vandaan kwam en zelfs niet meer hoe hij heet. Tot zijn opluchting vindt hij een rugzak met daarin een mobiele telefoon. Hij wil het alarmnummer intoetsen, maar ziet dan dat hij een voicemailbericht heeft ontvangen. Tot zijn verbijstering hoort hij: Wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie. En hij weet één ding zeker: dat is zijn eigen stem. Met behulp van de spullen in zijn rugzak, gaat hij verbeten op zoek naar zijn verleden. Maar zolang hij zich niets herinnert, durft hij niemand te vertrouwen. Zelfs Lara niet. Stapje voor stapje komt hij achter de verschrikkelijke waarheid. Mijn ogen dwaalden langs de spiegel die boven de wastafel hing. Ik ving een flits op van een jongen met blond haar dat alle kanten uit piekte. Met een schokje besefte ik dat het mijn eigen spiegelbeeld was. Is er iets? vroeg Lara. En of er iets was! Ik had mezelf niet herkend.

Dit is een totaal ander soort boek dan nummer 1,2 maar ook een soort boek waarvan ik houd. Als je begint met het lezen van dit boek is het een beetje raar (vond ik). Maar uiteindelijk vond ik het boek geweldig en kon niet stoppen met lezen, ik wilde precies weten wat er met hem gebeurd was. Hoe hij op de kale grasvlakte kwam en waarom hij zichzelf niet meer kende. Er is trouwens ook een film van en er was ook een musical. De film heb ik nooit gezien maar dat blijft ook zo, want zodra je een film ziet van een boek is het raar en is de film slechter dat heb ik trouwens. De musical heb ik wel gezien dat moest voor school, waar ik niet heel blij mee was want ik vond het boek 10x beter maar voor een musical van dit boek was het best tof.




4.Narnia van C.S Lewis
Vier kinderen, Peter, Susan, Edmund en Lucy gaan logeren bij professor Kirke. Op een regenachtige dag spelen ze verstoppertje in het grote, geheimzinnige huis. Lucy ontdekt een logeerkamer waar een kleerkast staat. Ze doet de kast open en stapt erin. Ze probeert met haar handen de achterwand te voelen....Tot haar schrik zit er helemaal geen achterwand in de kast! Ze loopt zomaar een ander land binnen, waar een lantarenpaal schijnt midden in een sneeuwlandschap.

Ik lees dit boek vaak in de wintermaanden. Met een lekker kopje thee en een dekentje, heerlijk maar even terug naar het boek. Het boek zelf vind ik heerlijk, echt een wegdroomboek! Er is ook een film van en deze film vind ik erg goed, natuurlijk heeft het boek meer details maar nog steeds is de film erg goed. Er valt hier niet zoveel over te vertellen behalve dat het boek echt een wegdroomboekkie is. En de rest van de delen zijn ook erg goed trouwens.

Nou dit waren mijn favoriete boeken all time, het zijn misschien niet erg veel maar dat maakt niet uit. Het zijn prachtboeken allemaal, veel zijn al wel ouder maar dat maakt het misschien wel beter.
Liefs

Reacties

Populaire posts van deze blog

Whatsapp statussen

Update